Il Campanile
In A Tavola, de eerste gids met de honderd beste Italiaanse restaurants in Nederland, behaalde restaurant Il Campanile goud. Eerder al kreeg het vier tempels van de Accademia Italiana della Cucina, een Italiaanse overheidsinstantie dat het culinaire erfgoed van Italië in den vreemde bewaakt. Opmerkelijk: de Accademia kent eigenlijk maar drie tempels. De Napolitaanse keuken die chefkok Gaetano Torella en zijn zoon Riccardo op tafel serveren, moet dus wel van een uitzonderlijke klasse zijn.
Nieuwsgierig en lekker gemaakt door een lovende recensie in de Volkskrant stappen we in de auto voor een ritje naar het oosten des lands. Want deze Italiaanse toptent zit in Markelo. Hoe zegt u? Juist, Markelo, een typisch Twents boerendorpje met een kerk en een hoofdstraat als middelpunt. Daar vlakbij, naast Billy's Bar Dancing en schuin tegenover de Dirk van den Broek, zit de beste Napolitaan van Nederland. 'Mijn ouders zijn 28 jaar geleden begonnen,' vertelt Riccardo, die nagenoeg in de keuken is geboren. Italiaans eten was toen nog een onbekend fenomeen op het Markelose platteland. Spaghetti en pizza, daarmee hield de kennis van de Italiaanse keuken wel zo'n beetje op. Regelmatig kwamen klanten op hun tractor aanrijden: 'Heeft u ook shoarma? Hoezo niet?'
Inmiddels heeft Markelo en omgeving dankzij de kookkunsten van Geatano echt Italiaans leren eten. Een kunst die hij met de paplepel kreeg ingegoten door 'nona', zijn oma. Die leerde hem van jongs af aan de fijne kneepjes van de Napolitaanse keuken. Veel verse vis, salami die op je tong smelt, fijne worst, soppend zachte buffelmozerella, romige pasta, smaakvolle tomaten, basilicum die je smaakpapillen al op grote afstand prikkelen. 'Het geheim van de Napolitaanse keuken? Eenvoud!' zegt Geatano met onvervalst Italiaans accent. 'De Napolitaanse keuken is uit armoede geboren. Veel geld was er niet, je moest het doen met de ingrediënten die je kon betalen. Dus niet teveel bombarie en liflafjes, maar wel altijd met de meest pure en verse producten die je kunt krijgen.'
Die eenvoud zien we ook terug op ons bord. Even denk je dat je deze gerechten ook zelf zou kunnen maken, maar die illusie is bij de eerste hap al om zeep geholpen. De bereiding van de antipasti en zeeduivel die we geserveerd krijgen luistert zeer nauw, een kunst die Geatano en zijn zoon Riccardo tot in de finesses beheersen. Bij elke hap wanen we ons meer en meer in het Italiaanse paradijs. Precies zoals de familie Torella het graag ziet: je moet de Napolitaanse keuken van Il Campanile niet alleen kunnen proeven, maar hem vooral kunnen beleven.
Nou zul je misschien denken dat al die Tempels en lovende recensies de menuprijzen flink hebben opgedreven. Niet dus. De familie Torella laat zich niet gek maken. Een drie-gangen menu heb je al voor € 28,50. 'Al die prijzen en aandacht zijn natuurlijk heel erg leuk,' lacht Geatano. 'Maar uiteindelijk moet je toch gewoon weer een heerlijke pizza bakken voor de volgende klant.'
Il Campanile
Taets van Amerongestraat 9
7475 BT Markelo
0547-363297
Tekst: Matthijs Buikema, Fotografie: Ed van Rijswijk