flottante koffie recept'Île flottante' met koffie

Dit sneeuwwitte drijvende eiland is het perfecte gerecht om uw maaltijd mee te eindigen.

Ingrediënten voor 6 personen

  • voor de engels crème met koffie
    • 6 eierdooiers
    • 150 gr suiker
    • 75 cl sterke koffie of espresso, gezet met volle melk (niet met water)
  • voor de Italiaanse merinque
    • 200 gr fijne griessuiker
    • 60 gr water
    • 4 eiwitten

Engelse crème met koffie

Klop de eierdooiers met de suiker tot een witte schuimende massa. Voeg al kloppend de warme koffie met melk toe. Verwarm onder voortdurend roeren de room op een zacht vuur (hij mag niet koken). De room is dik genoeg wanneer hij aan de rug van de eetlepel blijft kleven en er een spoor achterblijft wanneer u met uw vinger over de room wrijft.

Schuimgebak

Voeg de suiker voor de italiaanse merinque bij het water en bring aan de kook. Laat, zonder roeren, verder koken tot 120 graden. Controleer of de suiker voldoende gekookt heeft: doe een beetje van het mengsel op een houten lepel, dompel uw vingers in koud water. Neem wat van de lepel. U moet kleine bolletjes kunnen vormen. Klop daarna het eiwit tot schuim. Voeg heel voorzichtig de suikerstroop bij het eiwitschuim, terwijl u met de mixer blijft kloppen op een lagere snelheid tot het schuimdeeg smeuïg wordt.

Presentatie

Giet de Engelse crème in een diep bord. Vorm bolletjes schuimdeeg met behulp van een eetlepel en leg die in de Engelse crème. Giet eventueel een beetje Engelse crème over de schuimpjes.